NSA Stewart Baker "BlackBerry verloor vanwege de encryptie"

Een voormalig NSA medewerker  Steward Baker (advocaat) verklaart dat BlackBerry markt heeft verloren door dat hun beveiliging met encryptie niet goed was voor de Amerikaanse overheden. We wisten al dat de Amerikaanse overheid jaren geleden bezig was tegen BlackBerry om ervoor te zorgen dat ze marktaandeel zouden verliezen,  maar dat was altijd een complot theorie.

Op een bijeenkomst in Dublin verklaard Steward aan the Guardian hoe encryptie voor een onderneming slecht is. Hij geeft BlackBerryals voorbeeld. Het vergaren van informatie is erg belangrijk wereldwijd en  tools als Tor zijn gebruikt om bijvoorbeeld door Chineese Firewals te breken. Maar de grote oorlog is die van de Amerikaanse overheid tegen Amerikaanse ondernemingen. Het is die overheid die toegang eist tot informatie die ze zelf niet kunnen onderschepen tot veel ongenoegen.


Het gaat hier weliswaar om de zakelijke markt, maar ook in landen als India, Rusland en China waar zowel de overheid als het bedrijfsleven niet volledig afgesloten willen worden van de medewerkers is BlackBerry in de ban. Het is in het belang van overheden en diensten zoals NSA dat de menigte geen BlackBerry gebruikt en vooral niet via een BES server.

De grote tech bedrijven zoals Apple, Google, Microsoft vechten publiekelijk terug tegen de NSA. Dit lijk mooi  en zorgt voor manipulatie van het grote publiek, terwijl ze via de achterdeur gewoon meewerken en geld verdienen aan de overheid door gegevens van persoonsgegevens  administratief te verrekenen.

De crypto oorlog zoals Baker het noemtwordt geleid door een aantal bedrijven die veiligheid en security willen bieden als onderneming. Dit zijn bedrijven zoals BlackBerry die veilige versleutelingen aanbieden en die tegelijk door overheden worden ondermijnd. Het zijn al die bedrijven waar de overheden gezamenlijk mee werken om de markt te encrypton en eisen te stellen aan bedrijven voor backdoors om informatie binnen te halen.


BlackBerry heeft geleerd van zijn fouten de afgelopen jaren, dankzij de tegenwerking en de daling van de verkoop van zijn smartphone's. Het is wellicht ook de reden  dat BlackBerry al bijna 2 jaar zich steeds minder inzet voor de Amerikaanse Markt en zich meer richt op andere markten waar ze wel welkom zijn.

BlackBerry zit nu met één van de meeste veilige, versleutelde mobiele oplossing te wachten om weer terug te kunnen komen op de markt. De markt is er rijp voor. Stewart  Baker geeft aan dat  hij niet precies kan aangeven wat er met bedrijven gebeurt die niet meewerken met de NSA, maar een voorbeeld als BlackBerry is al een hint genoeg en het lijkt erop dat complotdenkers gelijk hadden.

-------------------------------- -------------------------------- ---------------------------------- ----------------------

Het interview hierboven spreekt boekdelen maar er speelt nog iets bij de BlackBerry complotdenkers en dat is de lancering van BlackBerry 10 in 2013. Het was namelijk dat een paar kranten elke keer met nieuws kwamen over BlackBerry die niet alleen negatief waren maar ook gewoon aanvallend. Het was het dood verklaren van BlackBerry voor de lancering en zijn produkten. Het was onwaarheden verspreiden over de software, hardware en het bedrijf.

Het waren steeds de zelfde media die het nieuws verspreide en welke weer werd overgenomen door de wereldwijde pers. Hetwaren ook forums zoals op crackberry.com . Het forum werd 3 maanden lang overspoeld door nieuwe gebruikers welke soms honderden threads plaatsen over fouten of de bediening die niets met de software te maken had.

Het was zo duidelijk dat er werd gesproken van betaalde posters dat crackberry berichten die compleet verzonnen waren ging verwijderen. De reden was dat BlackBerry gebruikers niet meer op het forum kwamen omdat 50 threads met berichten als mijn homeknop blijft hangen onzin was omdat BlackBerry geen homeknop heeft. Het viel op dat veel berichten het zelfde waren en als een rode draad door het forum gingen. Het was duidelijk gecoördineerd , maar door wie en waarom.

Dit is ook de reden dat BlackBerry niet kon reageren vertelde de voormalige CEO ooit eens na zijn aftreden. Het is moeilijk als een paar kranten het zelfde artikel publiceren en dat  blindt wordt overgenomen door alle media wereldwijd. Het is hetzelfde als een groep van 1000 mensen,waarbij één persoon jou aanwijst als schuldige en iedereen dat overneemt dan heb je niks meer te vertellen. Het is moeilijk om daar tegen in te gaan.

De nieuwe BlackBerry CEO heeft dit opgelost door de BlackBerry Fact een site waar BlackBerry foutieve nieuwsberichten aan de schandpaal nagelt en even haarfijn uit de doeken doet hoe het wel zit. Dit is geweldig en zet de media onder druk om dingen te controlleren voor ze zomaar iets  publiceren.

Het is alleeen nog de vraag waarom BlackBerry bijna 8 maanden lang is aangevallen door een kleine groep media en wat daar achter zit. Het was volgens veel gebruikers een concurrent, maar wellicht naar het lezen van bovenstaande artikel met Baker van de NSA zou er zomaar een andere partij kunnen opduiken.



Reacties